Een logopedist help mensen die spraak-, stem- of slikproblemen hebben. Maar je werkt ook voor mensen met bijvoorbeeld een taal of gehoorstoornis. In deze blog hebben we het dan ook over logopedie. Voor wie dit is, wat je doet en waar je werkt als logopedist.

Voor wie is logopedie?

Logopedie is bestemd voor kinderen en volwassenen die door verschillende redenen moeite hebben gekregen met: slikken, spreken door taal- en articulatieproblemen, lezen en/of schrijven door dyslexie en et cetera. Een logopedie is dus heel breed.

Wat doen logopedisten?

Logopedisten houden zich bezig met veel verschillende communicatieve problemen. Wanneer je contact wilt maken met anderen is goed communiceren heel belangrijk. Door communicatieproblemen kunnen er beperkingen in het sociaal-emotioneel functioneren kunnen optreden. Dit kan te maken hebben met het uiten of verwerken van gevoelens. Doordat je een communicatieprobleem hebt, kan dit ook het opnemen en verwerken van informatie verstoren. Hierdoor kan een leerstoornis ontstaan. Wanneer er problemen ontstaan met het eten en drinken, kan je ook een logopedist opzoeken.

Waar werk je als logopedist?

Als lagopedist almere ben je vaak verbonden aan een zorginstelling, dit kan een revalidatiecentrum zijn of een instelling voor gehandicapten. In een revalidatiecentrum heb je veel te maken met ouderen. Zij hebben dan een taalstoornis opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte. Hier kan je je dan ook in specialiseren. In zo een instelling zit je in een team met verpleegkundigen en artsen. Op deze manier kan je de aanpak voor een cliënt het beste bespreken. Als je graag met kinderen werkt, kan je aan de slag bij normale scholen of scholen voor gehandicapten, je kan ook aan de slag bij een medisch kinderdagverblijf. 

Conclusie

Logopedie is dus bestemd voor mensen die door verschillende redenen last hebben van spraak-, stem- of slikproblemen. Dit kan fataal zijn voor de communiceren met anderen en het uiten en/of verwerken van emoties. Als logopedist help je kinderen of volwassen met het verhelpen van deze problemen. Je kan vaak aan het werk bij scholen, kinderdagverblijven, revalidatiecentra en instellingen voor gehandicapten.

Pin It on Pinterest