You are here: Home » De Bowen Techniek

De Bowen Techniek

Wat is de Bowen Techniek?

De Bowen Techniek is een zeer effectieve op het lichaam gerichte behandelingsmethode die in Australië ontwikkeld is door de heer Thomas Bowen.

De Bowen Techniek wordt aangewend om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Wanneer het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt verbeterd, kan het lichaam vaak snel pijn en ziekten verdrijven. In meer dan 70% van de gevallen wordt al een verbetering geconstateerd na een of twee behandelingen. Na slechts drie tot vijf behandelingen zijn velen grotendeels of helemaal hersteld.

Wat is het zelfgenezend vermogen?

Elk mens bezit het vermogen om naar een gezond evenwicht toe te werken (homostasis), om stoornissen te bestrijden en om zichzelf te genezen. Dit vermogen speelt zich regelmatig af in ons dagelijks leven bij de genezing van kleine blessures, bij het herstel na een griep, bij het verminderen van stijfheid en bij het verwijderen van vreemde stoffen in ons lichaam. Vaak gebeurt dit zonder dat wij er ons bewust van zijn.

Het komt ook voor dat wij kwalen krijgen die niet van zelf over gaan omdat het lichaam niet in staat is om zichzelf te genezen. Dit heeft veel oorzaken o.a. genetische aanleg, een traumatische gebeurtenis zoals een auto ongeluk of contact met een zwaar zieke, maar meestal komt het door jarenlange verkeerde voeding, verkeerde lichaamshouding, stress of levenspatroon. Wat de oorzaak moge zijn, de Bowen Techniek kan het zelfgenezend vermogen stimuleren. Een sterke vermindering van klachten is vaak het gevolg.

Is de Bowen Techniek ook geschikt voor acute pijn?

Tot nu toe hebben wij het over klachten die niet uit zichzelf overgaan. De Bowen Techniek is ook een belangrijk hulpmiddel om tot een snellere genezing te komen. Bij een blessure duurt de genezing soms lang. Als uw zelfgenezend vermogen echter door de Bowen Techniek gestimuleerd wordt kan een blessure die normaal gesproken weken duurt soms in een fractie van die tijd genezen zijn. De kans hierop is het grootst wanneer u een behandeling ondergaat kort na het oplopen van de blessure.

Om deze reden wordt de Bowen Techniek vaak door topsporters in Australië gebruikt voor behandeling bij blessures en voor een sneller herstel na overbelasting zodat men beter en harder kan trainen.


De Praktijk voor Bowen Therapie Den Haag wordt door Brian Dicks gerund. Brian Dicks heeft 16 jaar ervaring in de Bowen Techniek.LET OP: De Bowen Techniek is niet bedoeld als alternatief voor medisch advies of behandeling. Als u twijfelt, kunt uw het best overleggen met uw behandelend arts.