U wilde zich er eerder misschien nog niet mee bezig houden, maar voelt nu toch de noodzaak om de bekostiging voor uw uitvaart te regelen. Of misschien bent u nog jong, gezond en hebt u nog geen zin om maandelijks premie te betalen, waardoor u zich afvraagt: een uitvaartverzekering, kan ik die ook afsluiten op latere leeftijd? Hieronder leest u er meer over.

Leeftijdsgrens

Hoe jonger u bent als u de uitvaartverzekering afsluit, hoe voordeliger dat voor u is. Bij ouderen die een uitvaartverzekering willen afsluiten, mag de uitvaartverzekeraar namelijk aanvullende voorwaarden laten gelden. Ook stellen de verzekeraars een grens aan de leeftijd waarop senioren een verzekering kunnen krijgen. Bij de meeste verzekeraars kunt u tot u 75 bent uw uitvaart laten verzekeren, maar dit is per verzekeraar verschillend en de grens kan dus ook lager liggen. Via deze website kunt u een uitvaartverzekering afsluiten en direct zien wat de maximale leeftijd per verzekeraar is.

Aanvullende voorwaarden

Senioren die een uitvaartverzekering nemen, betalen vaak een hoger bedrag aan premie dan jongere mensen. Dat komt doordat oudere mensen die net verzekerd zijn, vaak minder jaren premie en dus een lager bedrag betalen, voordat de uitvaart moet worden betaald.

De verzekeraar zal u vragen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als u gezondheidsproblemen hebt, dan kunnen er aanvullende voorwaarden gelden. Dat kan een hogere premie betreffen, maar ook een “wachttijd”. Tijdens zogenaamde carenzjaren, meestal twee, betaalt u wel premie, maar wordt in geval van overlijden géén bedrag voor uw uitvaart uitgekeerd.

Ik ben ouder dan 75. Wat zijn nu mijn mogelijkheden?

Als u 75 jaar of ouder bent, dan kunt u vaak geen standaard begrafenisverzekeringen meer afsluiten. Wellicht wilt u tóch iets geregeld hebben voor de uitvaartkosten, omdat u bijvoorbeeld niet wilt dat nabestaanden er kosten voor moeten maken. Er zijn dan nog wel andere mogelijkheden voor u, zoals de koopsom uitvaartverzekering en het uitvaartfonds.

Koopsom uitvaartverzekering

Als u voor de koopsom uitvaartverzekering kiest, betaalt u geen maandelijkse premie, maar stort u eenmalig een bedrag. De hoogte van dat bedrag mag u zelf kiezen, maar omdat dat bedrag het bedrag is waarmee je uitvaart geregeld wordt, moet het wel een hoog bedrag zijn, als u uw nabestaanden niet de kosten wilt of kunt laten dragen.

Uitvaartfonds

Bij een aantal uitvaartverzekeraars, kunt u, als u geen verzekering meer kunt afsluiten, nog wel zelf sparen voor uw uitvaart door maandelijks een bedrag te betalen, waar u rente over krijgt. De rente is vaak hoger dan die op een spaarrekening, dus dit kan voordeliger zijn dan zelf sparen. U moet er wel rekening mee houden dat, afhankelijk van het maandelijks overgemaakte bedrag, het lang kan duren tot u een bedrag hebt opgebouwd dat alle uitvaartkosten kan dekken.

Hoe jong of oud u ook bent, ooit zal er een uitvaart voor u geregeld moeten worden. Ook is de premie lager als u jong bent. Deze zingen zijn dus belangrijk om mee te nemen in uw overwegingen, om tot een beslissing te komen die past bij uw situatie en uw wensen.

Pin It on Pinterest