Het is sinds de jaren zestig steeds normaler om aandacht te besteden aan mental wellness via de wegen uit het Oosten. Hoe zit dit precies? We nemen het in deze blog met je door. 

Meditatie wordt tegenwoordig heel vaak gebruik om weer in contact te komen met jezelf. Dat kan nodig zijn wanneer mensen in een burnout of crisis terecht zijn gekomen en bijvoorbeeld even niet meer weten wat ze nu van de zaken vinden of hoe ze hun emoties (die conflicterend zijn bijvoorbeeld) kunnen kanaliseren. 

Meditatie en yoga vormen paden die leiden na een bepaalde introspectieve staat en bieden een perspectief om je gedachten te observeren. 

Gedachten observeren zonder oordelen

De hele dag door hebben we gedachten en vaak ook een innerlijke criticus die het handelen en onze producten beoordeelt. Vaker dan ons lief is, is de toon van de criticus niet positief en draagt deze niet bij aan het innoveren van gedragspatronen en de kwaliteit van ons werk. Je zou kunnen zeggen dat de interne criticus vaak contraproductief is. Dat komt omdat we gedurende ons leven allerlei opvattingen op doen, die overigens helemaal niet van onszelf zijn, over ons handelen en de criteria waaraan bijvoorbeeld creatieve producten moeten voldoen. Daarom is het goed om de interne criticus, onze gedachten, eens van een afstand te bekijken. 

Geen positieve of negatieve blik, maar een neutrale

De kunst is om dit te doen zonder oordeel over deze gedachten te hebben. Want dan zou je weer jezelf op het terrein van de interne criticus begeven. Je kunt jezelf de vraag stellen: wat levert deze gedacht mij op? Is het een gedachte die mij energie geeft? Is het antwoord op de vraag: het levert niets op behalve een negatief beeld over mezelf of de producten die ik maak, dan is het een gedachte die je met een glimlach aan je voorbij mag laten gaan. Dit is het wegen van de gedachte, niet een oordeel over jezelf, je handelen of de producten die je voortbrengt.Yoga en meditatie brengen je met specifieke technieken in een geestestoestand waarin je scherp kunt zien wat waarde heeft voor jou en wat niet. Yoga beoefenen doe je het beste in Yoga kleding

Je kunt het in een groepsles beoefenen, maar ook zelf. Wel is het handig om te weten wat je aan oefeningen kunt doen. Dus we raden je aan om lessen te volgen. 

Pin It on Pinterest