Disclaimer: Deze blog is bedoeld als informatievoorziening voor mensen die geïnteresseerd zijn in de medische achtergrond voor een wortelkanaalbehandeling. Denk je dat een wortelkanaalbehandeling voor jouw klachten nodig is? Neem dan contact op met de tandarts.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling wordt ingezet wanneer een of meerdere tanden zeer beschadigd zijn door verrotting en is gaan infecteren. Wanneer je een wortelkanaalbehandeling ondergaat, dan zal de tand, nadat de zenuw en de pulp zijn verwijderd, van binnen gereinigd worden en daarna worden afgedicht. Als je de behandeling niet ondergaat, dan kan het weefsel rondom de geïnfecteerde tand of kies verder gaan ontsteken met mogelijke abcessen tot gevolg.

Wat is tandpulpa en waarom moet het worden verwijderd?

Tandpulpa, of tandmerg is het weefsel dat in de tandholte of de pulpakamer zit, in de binnenkant van de tand. De tandpulpa kan, als gevolg van beschadigingen, ernstig gaan infecteren. Door de beschadiging kunnen namelijk bacteriën de tand binnenkomen en zich daar vermenigvuldigen. In het ergste geval ontstaat er een abces die zich aan het einde van de wortels vormt. Het hebben van een abces kan diverse problemen veroorzaken waaronder botverlies, een zwelling die begint bij de geïnfecteerde tand maar vervolgens doortrekt naar de rest van het gezicht of problemen met de afvoergang.

Maak een afspraak

Zoals je hebt kunnen lezen, is het moeten ondergaan van een wortelkanaalbehandeling niet een fijne ingreep, maar zeker een bijzonder belangrijke. De gevolgen van het niet nemen van de juiste actie, kunnen op langere termijn zorgen voor ernstige complicaties. Voorkomen is beter dan genezen en het belangrijkste wat je kunt doen, is regelmatig bij je tandarts langsgaan voor een periodieke controle. De tandarts zal dan tijdig constateren wanneer er zich een probleem aan het ontwikkelen is. Op die manier kan de tandarts dan op tijd ingrijpen en is een wortelkanaalbehandeling misschien helemaal niet nodig!

Pin It on Pinterest