Wat doet een mondhygiënist eigenlijk? Dat willen veel mensen eigenlijk wel weten. Daarom besteden we er aandacht aan in deze blog. Op deze manier weet je ook veel beter wat je allemaal kunt verwachten als je er eens langs gaat. 

Wat doet een mondhygiënist? 

Er zijn tal van taken die een mondhygiënist (MH) doet en die ook min of meer een overlap hebben met wat de tandarts doet. Denk aan de volgende taken: 

  • De MH kijk naar de staat van het gebit. Moet er iets gebeuren? Dan wordt er een behandelplan opgesteld. Daarbij wordt er een onderzoek gedaan. 
  • Soms hebben mensen advies nodig over hoe ze hun tanden het beste kunnen schoonhouden. Dat doet de MH ook 
  • Tandplaque et cetera wordt verwijderd. Daarbij wordt ook advies geven hoe dit met raggers te voorkomen. 
  • Er kunnen beschermende middelen aangebracht worden. Denk daarbij aan fluoride. 
  • Kan eventueel gaatjes vullen. 

Je ziet dat er enige overlap is met het werk van de tandarts. Deze laatste is echter wel steeds een toezichthouder en geeft eventueel opdrachten. Een MH gaat nooit zomaar zelf beslissen om gaatjes te vullen, dit gaat altijd in opdracht van een tandarts. De MH en de tandarts werken samen om het gebit van een patiënt in topconditie te houden. 

Er is veel werk te doen is als je een MH bent. Zo weet je wat deze expert doet wanneer je er langsgaat. 

Conclusie

Een MH werkt in opdracht van de tandarts bij sommige behandelingen en houd zich bezig met de hygiëne van het gebit. Dan gaat het dus vaak om manieren om het gebit schoon en fris te houden. Ook wanneer bijvoorbeeld tandaanslag door koffie op het gebit te zien is, kan de MH dit verwijderen door het te polijsten. Het komt ook vaak voor dat de tandarts dit zelf doet. 

Pin It on Pinterest